čtvrtek 24. srpna 2017

Chcete si pořídit také dítko? Tak čtěte...

Pokud se zrovna některá z dam (ale i pánů), rozhoduje, zda do toho prásknout a pořídit si jedno takové roztomilé dítko jako je naše Baru anebo nikoli, sepsala jsem výčet výhod a nevýhod, které mateřství přináší. Tedy přesněji, přineslo zrovna mě. Je to pohled čistě subjektivní neb někdo může lehce nevýhodu vidět jako výhodu a naopak. Všechno je jen otázka pohledu.

Čím začneme? Znáte takové to: "Mám dvě zprávy! Jednu dobrou a jednu špatnou. Kterou chceš slyšet jako první?" Když tak o tom přemýšlím, myslím, že bude lepší začít těmi horšími, protože při čtení těch lepších na ty špatné zapomenete a Baru bude mít třeba brzy nového kamaráda! 😀


Takže, jaképak nevýhody že to mateřství skýtá?

  • Je to tak! Nemůžu pít alkohol (jedna sklenka vínka večer na chuť se nepočítá)!! Ne jen proto, že ještě stále kojím a dlouho ještě hodlám kojit, protože to je přeci to nejlepší, co můžu svému dítku dát (těžké to sebeobětování), ale také proto, že ráno kolem šesté, někdy ještě dřív, obvykle nastává budíček! Takže žádné vyspávání z kocoviny. To prostě není možné.
  • Jak je patrné z bodu číslo jedna, už se prostě nevyspíte! Tři hodiny spánku v kuse? Luxus!! Když se poštěstí, tak se cítím, jako bych se královsky vyspala! Většinou je to ale spíš jak princezna na hrášku... jen místo hrášku vás spíš tlačí plná hruď, takže ono noční kojení cca po dvou hodinách bývá někdy i úleva. 
  • Jídlo. Už to prostě nejde tak, že máte klidně prázdnou ledničku a nějak se odbudete s tím, co leží někde vzadu ve špajzce, a když je nejhůř, tak chleba s kečupem to jistí. Tedy, vlastně tak to jde stále - pro vás, ALE tu prázdnou ledničku mít prostě nemůžete! Musí tam být alespoň nějaká ta zeleninka pro dítko! A pěkně uvařit oběd a něco k večeři! A přemýšlet, co nového by dítko mohlo ochutnat! (Pokud ovšem nedáváte dětem kupované skleničky, což já, "zodpovědná" matka, odmítám. Už jste je někdy ochutnali? Přijde mi, že všechny chutnají stejně, a to ne zrovna chutně. I Baru je odmítá. Zajímalo by mě, jestli Puňta by to žral!) Musíte prostě jídlo plánovat a pokud to nezvládáte jako já, tak nakupujete každou chvíli, ehm každý den? (ještě že máme Lidl za rohem). A v kuchyni potom strávíte o dost víc času, než byste chtěly! Rozhodně radím, pořiďte si myčku na nádobí, pokud na to máte v kuchyni prostor - na rozdíl od naší kuchyně.
  • A když jsme u toho jídla... pokud jste se jako já během těhotenství konečně naučily jíst pěkně pomalu, protože tak je to přece nejzdravější, po porodu to jako zázrakem zase rychle zapomenete, protože jíte někde na stojáka, schovaná, aby vás dítě nedej bože nenašlo a nechtělo to nezdravé, čím se zrovna cpete, jíst taky... protože naše Baru, jak někoho vidí klapnout pusou, okamžitě křičí: "Ňami, ňami!!!" a nepřestane, dokud aspoň kousek nedostane.
  • Kafe pijete zásadně jen studený! (to jest známá věc)
  • Trošku vám hrabe! Znáte to, jak kočárkové matky houpou i s nákupním vozíkem? Tak ze mě takhle u kadeřnice, když jí spadl hřeben na zem, samovolně vypadlo: "Bác!". Nějak naší hlavince nedochází, že jsme na chvilku bez dítěte (když se jednou za čas na hoďku poštěstí), a jede ze setrvačnosti dál... prostě mlíko na mozku!
  • Intimní chvilky se s dítětem stanou skutečně pouze chvilkami. I když totiž dítko konečně uspíte, jakoby podvědomě cítilo tu jiskřící atmosféru a prostě se zase brzo vzbudí a začne vesele pokřikovat: máma, táta!!!! a letí s nadšením k vám! :-) Ehm, pokud se vůbec nějaké ty chvilky stanou. Často totiž padnete do postele vysílením.
  • Už nejsem já, teď už jsme jenom my! Kdo že to vlastně jsem? Nějak si nemůžete vzpomenout na všechny ostatní složky svého já kromě toho, že jste matka.
  • Musíte být pořád ve střehu! Protože dítě se vám může zadusit, skulit z postele nebo nedej bože z přebalovacího pultu, může vypadnout z kočárku, vlastně může spadnout odkudkoliv kamkoliv, i tam, kde byste to nejméně čekali... taky může chtít tuhle hračku nebo tamtu věc, na kterou nedosáhne a jestli mu jí okamžitě nepodáte, tak vám to dá najevo ještě hlasitěji... anebo má hlad nebo cokoliv, co prostě musíte vyluštit z čajových lístků, které stejně nevidíte, protože ten čaj ani nestihnete vypít... prostě musíte být stále ve střehu!
  • Nemůžete se jen tak, třeba dvě hodiny soustředit na to, co chcete dělat. Když se o to pokoušíte, buď dítě začne brečet a potřebovat vás, nebo po vás začne lézt, tahat vás za vlasy, případně lézt rovnou po vašem notebooku (čímž nechtěně zablokuje třeba touchpad a vy se ztrapňujete u poradce počítačů, načež zjistíte, že stačí zmáčknout jednu klávesu a je opraveno)...anebo když spí, tak jakmile zasednete k tomu, co jste chtěli dělat (kafe?), zákonitě se prostě probudí. Takže předplatné časopisu si opravdu neobjednávejte nebo se vám budou kupit nepřečtené na skříni jako mě. 

Jste už dostatečně vyděšeni a odrazeni?? Neee, nebojte! Má to i své slunné stránky! Fakt!
Jaké že výhody mateřství obnáší?

  • Pro mě je ta úplně největší výhoda jasná -  NEMUSÍM CHODIT DO PRÁCE! Ne, že bych byla nějaká úplná lenoška, co se chce jen válet doma! Práce mě i bavila, když jí zrovna nebylo moc málo anebo naopak strašně moc hodně (ehm, většinou jí jaksi bylo moc!). Ale ten pocit, že nemusím někam jít, tam být určitý počet hodin (a kolikrát ještě víc, aneb ať žijí povinné přesčasy), skákat, jak šéfstvo píská, vydělávat peníze někomu jinému a dostat za to almužnu, odjíždět ráno za tmy a vracet se domů, až když se stmívá... Komu by se to chtělo? Ano, na mateřské je taky spousta práce (kolem dítka, domovu a tak), ale člověk si to může dělat kdy chce a jak chce (pokud zrovna dítě nemá náladu tyrana a potřebuje něco okamžitě) a dokonce za to taky pár kaček dostane. Přiznávám, že od té doby, co jsem doma, hodně přemýšlím, jak to udělat, abych se do té práce nemusela vracet. Takže jsem založila složku jmenující se nápady k podnikání. Každý týden jich pár mám, tak uvidíme, jestli budu schopná něco taky zrealizovat! 
  • No a protože nesedíte zavření v kanceláři od tmy do tmy, v létě se konečně i trochu opálíte! Tedy, s úplně malým miminkem raději ještě ve stínu, ale jakmile je dítko trošku větší, hurá na sluníčko, načerpat vitamín D a nachytat nějaké ty pihy! Ať žijí pískoviště!
  • Samozřejmě, pro někoho jako já, komu na základce říkali prkno nebo že má lentilky pod kobercem, je úplně úchvatné, že má konečně prsa! To si pak říkáte, že asi budete rodit a kojit až do konce života, protože představa, že se z toho jednou stanou "basetí uši" je děsivá.
  • Konečně si můžu venku povídat sama pro sebe a není to divné! Přeci mluvím ke svému dítku (i když ho to vůbec nezajímá)! 
  • Můžu si dokonce i neustále zpívat!
  • Když nosím Bejbinu v nosítku či šátku, můžu na ulicích i tancovat! Protože to dítko přece nevydrží stát na místě, tak se s ním musím pořád tak nějak pohupovat!
  • Už nikdy nejsem sama!!! Nejen, že je dítko se mnou v posteli, ale jak se traduje a je to vážně fakt, jen co se začne nějak pohybovat (a je jedno, jestli je to plazení, lezení či válení sudů), vždycky za vámi dojde na záchod! (Ano, tento bod se lehce z výhody stane nevýhodou! Ne, Veru! Už ani na záchodě si nezahraješ aspoň jedno kolo bonbónů = rozuměj Candy Crash Saga).
  • Už vám prostě nechybí lidský kontakt! Můžete své dítko objímat a pusinkovat co jen snese (pokud to tedy snese)! Objímání totiž zlepšuje náladu i zdraví! Pokud tedy náhodou přijde takový ten depka stav, kdy se nic nedaří a dítko ne a ne usnout a dřez je plný nádobí a všude jsou poházené všelijaké věci a vypadáte jako cuchta, protože jste si zase nestihla umýt hlavu, a otevřela byste si nejraději sama láhev červeného... prostě to svoje dítko obejměte a hned bude na světě veseleji! 
  • S dítkem bývá prča! Jakmile se začne chechtat, pohled na jeho rozzářená očka je lepší než Mojito na kubánské pláži (Ještě lepší by bylo obojí naráz!!! Muži můj, kdy že si mě to vezmeš, abychom tam mohli odletět na svatební cestu??). A co teprve, až začne mluvit?!!
  • Stáváte se namakanou kulturistkou, aniž byste chodila za kulturou do posilovny! Protože jak vaše ratolest roste, stává se těžší a těžší, ale nosit se chce stále (kór, když se jí ještě nechce chodit), a tak tomu úměrně rostou i vaše bicepsy a tricepsy! 
  • Rozhodně nemáte problém usnout! To si prostě člověk jen tak lehne a aniž by napočítal tři ovečky, je tuhý.

Tak to by asi prozatím stačilo. Máme tu 10 nevýhod ku 11 výhodám! Vidíte to, výhod je víc!!! 
I když... když se nad tím trochu zamyslíme, zjistíme, že se tohle stejně nedá statisticky počítat, protože neplatí běžné pravidlo: co bod, to stejná hodnota! Některé výhody se totiž nedají nijak očíslovat, jsou prostě nekonečně skvělé! (hlavně ty prsa!) Takže přestaňte přemýšlet a směle do toho! Přeji vám úspěšné tvoření nového človíčka! 😊

PS: A pro již zkušené rodiče, otázka: Jaké výhody a nevýhody rodičovství přineslo vám? 

Žádné komentáře:

Okomentovat