čtvrtek 2. srpna 2018

7 tipů, jak přežít vedro s malým děckem


Koupaliště? Raději už ne. Dost bylo sluníčka! To jsou taky nápady, být tam přes poledne a opékat se zaživa. (Ano, obličej mám trochu dorůžova.) A tak jsem dnes vyrazila do knihovny s nadějí, že je klimatizovaná a přečkám tam nějaký ten čas s Baru u knížek. Budem si hezky ukazovat zvířátka a při tom nás bude ovívat jemný vánek... už žádné kapky potu stékající po zádech a po břiše...

Tak jsme se trochu zasnily (předpokládám, že to čteme hlavně my ženy) a zpět do reality. Pro ty z vás, co by náhodou měly stejný plán, tak mám pro vás zprávu: V knihovně žádná klimoška není! (tady u nás v MB) Ale knížek mají dost, to zas jako jo. 😆 Každopádně jsem tedy přemýšlela a vymyslela těchto sedm způsobů, jak přežít vedro s malým děckem:


1) Prohlížejte si knížky se zimní tématikou!

My třeba máme Krtka a zimní radovánky nebo hledací knížku ZIMA. Vysvětluji pěkně Baruš, jak to v zimě chodí, jak je nám kosa, jak sněží a válíme se ve sněhu... Zkuste to taky a hned vám bude o trochu chladněji. (Baru už nadšeně vypráví, že se těší, až bude sníh.)



2) Kdyby se vám zastesklo po vodě, udělejte si bazén z vany! 

Prostě jí napusťte studenou vodou (pozor, zas to moc nepřehánět, abyste tam to dítě vůbec dostaly!) a naložte se tam společně s dítkem. Doporučuji vzít s sebou co nejvíc hraček, aby si dítko vydrželo spokojeně hrát a vy jste se mohly pokusit relaxovat. (Dnes jsem se válela ve vaně něco přes hodinu.)




3) Lednička! Lednička! Lednička!

Prostě jen taková hra na schovku. Řekněte děcku, ať chvíli počká někde v koutě, otevřete lednici (odvážnější můžou zkusit rovnou mrazák), vyndejte z ní všechny police a nasoukejte se pěkně dovnitř. Nezapomeňte za sebou zavřít dveře. Hlavně nekřičte "uuuž", to byste se prozradily. Však ono si dítko všimne, že mu chybíte. Myslím ale, že vás jen tak nenajde! 😁 (OK, přiznávám. Tohle jsem ještě nezkoušela. Až jo, slibuji, že dodám vlastní foto!)

Man is in a fridge
By PanipalY [CC BY-SA 4.0, from Wikimedia Commons

4) Nastartujte a jeďte!

Pokud patříte k těm šťastným a máte moderní vozidlo s klimatizací, máte vyhráno. Prostě nasedněte a jezděte, dokud dítko neusne. A pak s ním jezděte do té doby, než se vzbudí a začne něco vyžadovat. Je to sice trošku drahý koníček, ale alespoň se nebudete potit! (Bohužel, moje prastará klimatizace mi ochlazuje pouze levou ruku a pravou nohu, takže mě se to netýká.) 


5) Co takhle na výlet do jeskyň?

Pokud tedy máte to klimo-auto, můžete svůj ledový čas zdvojnásobit tak, že pojedete na výlet, a to do jeskyň. Dítko se uspí cestou tam, nějaké to poježdění, než se vzbudí... Poté se ještě dochladíte v podzemí a hurá zase do auta, kde vaše robátko únavou opět usne a vy budete jezdit až do haleluja! Zkuste třeba Bozkovské jeskyně, ty jsou od Bolky asi hodinu cesty. (No dobrá, trochu přitažené za vlasy, protože čí dítě tak často spí? A možná by taky celou dobu v jeskyních prořvalo, že se bojí. Pravděpodobně náš případ.)


Tyhle nejsou Bozkovské. Pouze ilustrační obrázek. ;-)

6) Rozhodně nevařte!

Ať vás to ani nenapadne! U sporáku se vedro násobí! A vedro je vám ještě větší a větší, když dítě řve hlady a vy ještě nemáte uvaříno. Takhle byste se uvařily vy samy! Hýčkejte se a dovolte si luxus restaurace! Za chvíli bude sněžit a ještě byste mohly litovat! (Nevím, proč jsem dnes vlastně vařila tu polívku??)


7) Vyrazte si na nákupy

No jasně! Obchoďák! Potěší v dešti i v parnu, neb ten jistojistě klimatizovaný je! A je tam spousta zábavy pro děti: jezdící auta, hrací koutky, hračkářství a obchody s knížkami... (Že by náš plán na zítra?)

Inu, vzhledem k tomu, že nechci Baruš moc učit tomu konzumu, tak raději půjdeme na návštěvu ke kamarádce, co tu klimatizaci má taky. A taky pokoj plný hraček, které Baru ještě nezná! (Děkujeme za pohoštění, Katko!) Kéž by si tak hrála sama a nechala mě si v klidu vypít kávičku pod klimoškou (= scifi). 

A jak přežíváte vedro vy?

1 komentář:

  1. Vy máte skoro stejnou jako jsme měli my tu naší domácí klimatizaci . Nicméně jsme se ji rozhodli vyměnit, protože se nám moc nelíbíla její funkčnost. Museli jsme ti tak koupit jinou, která byla více podle našich představ.

    OdpovědětVymazat