středa 18. října 2017

Zvířátka v našich domovech...

Máme doma několik domácích mazlíčků. A tím nemyslím jen rybičky v akvárku. Ti jsou totiž proti ostatním zviřátkům docela obři! Zabydleli se u nás takoví pěkní malí šediví motýlci, prý se jim říká potravinoví moli. Kdo mohl na začátku, když tu poletoval jeden takový motýlek, tušit, jaký z toho bude zvěřinec?!?!!

Nejdřív jsem to tedy zkoušela po dobrém a povídám jim: "Hele, moli, kluci, nechcete se odstěhovat k sousedům? Nebo se proletět ven? Podívejte, jak je tam krásně!", otevírajíce balkonové dveře. Jestli uletěl jeden motýl, asi neměl moc autoritu, protože ostatní ho bohužel nenásledovali. Ani k těm sousedům je to moc netáhlo, neb jsou to znační kuřáci, což nám dávají neslyšně najevo vždy, když se snažíme větrat. Ani ti moli to nechtějí čuchat.

Zkusila jsem tedy přiostřit a začala vyhrožovat: "Že já koupím takové ty pásky, na které se nalepíte a už nebudete mít na výběr???". Také bez úspěchu. Nějaké pásky je přece nevyděsí! A tak jsem ty pásky koupila. Jenže... jestli se tam nachytalo tak osm molů? Žádná sláva...

Pak jsem si musela odskočit na tři dny z domova pryč a když jsem se vrátila, čekalo na mě překvápko. Otevřu dveře, dotáhnu kufr do bytu (Ano, na tři dny kufr!!! S dítětem to jinak nejde! Už to nejsem já Veru, co jede na víkend jen s malým batůžkem, kde je mikina a jedny náhradní kalhotky.) Každopádně, co to nevidím? Na stropě se nám promenádují červi!?! No fuj!!! Otevřu skříňku v kuchyni, že si jako něco vyndám, a vylítne na mě přímo roj motýlích kamarádů! "Tak takhle to dál nejde, kluci!" ... A začal masakr motorových rukou! Nedalo se nic dělat. Pár let jsem nechtěla zabít ani mouchu, protože chudák, taky si přeci zaslouží žít. Jenže když mi to začíná jíst moje jídlo?? Na to jsem tedy sakra háklivá!

A tak se nedalo dělat nic jiného než motýlky lapat pěkně jednoho po druhém do rukou a topit pod tekoucím vodovodem... prohledat všechno jídlo a nejen to! Oni ti prevíti nakladou svoje vajíčka kdekoliv! V drážkách odkapávače nádobí, mezi igelitovým obalem, v jáhlách (bacha, ty mají nejraději),  v kuskuse, v mouce, v každé skulince a škvírce a dokonce i v dosud neotevřených balících jídla!!!! Jsou prostě všude! Že tam ti prevíti byli či jsou poznáte tak, že tam po sobě nechají takové malé pavučinky, do kterých si nakladou vajíčka! Bůh ví, kolik vajíček jsem takhle snědla než jsem se o těch pavučinkách dozvěděla. Ble! To si takhle jednou s chutí dojíte rizoto a jakože zbytek dáte do ledničky a co nevidíte! Larva! Dvě larvy! Sakra, tři!!! Uvařené mezi rýžovými zrníčky... mají stejnou barvu, takže bez brýlí prostě k nepoznání. "To jsme si tedy pošmákly, Baru. Ještěže byli aspoň uvaření! Představa, že se mi plazí ve střevech... brrrr!"

A tak tedy všechno to jídlo preventivně vyházíte a zbyde vám akorát tak polo-prázdná skříňka, kde zůstane jen olej, ocet a sojovka.... vše vyčištěné, umyté.... A najednou se ve skříňce zase plazí červ!!!!! Neeeee!!!!

A takhle to šlo asi tak čtyři týdny od počátku války. Nechtějte vědět, kolik jsem toho musela vyházet. Prostě chvíli klid a hle! Červ! Nebo se vylíhnul rovnou mol! A tak jsem vzala ubrousek a nekompromisně ukázala, kdo je tady pánem! Teď je to už 14 dní, co se žádný kámoš neobjevil (ťuky ťuk). Tak doufám, že nastane období klidu a míru. Radím vám, jakmile spatříte jednoho motýlka, žádné slitování!!!

Při těch bojích, jak jsem měla oči jako ostříž, jsem najednou zjistila, že kromě molů máme doma další spousty kamarádů (nojo, prastarý panelák s otevřenýma stoupačkama)... Copak rybenky na záchodě, to jsou staré dobré kamarádky... ale těch pavouků různých velikostí... a pak takoví mrňaví pidi-broučci taky na záchodě... a bůhví, co ještě... lepší nevidět!

A jaké máte domácí mazlíky vy? 😁

PS: To mi připomnělo mojí první písničku v Dětské notě o takových žravých molech ve skříni! 😛 (text Michal Belšán)

2 komentáře:

  1. :D taky jsem ted o nich psala... https://kamenurazu.blogspot.cz/2017/10/hit-kineticky-pisek.html
    U nas se objevi kazdy podzim, je to pro me horor. Vse jsem zlikvidovala a ted po trech tydnech dalsi? Hrozny! Tak snad uz to byl posledni... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestrašte! Doufám, že příští podzim se ti prevíti nevrátí! :-) Každopádně zajímavý tip ten domácí písek...ale nevim, nevim...vzhledem k tomu, že se Baru stále bojí vysavače...stačilo, když mi tuhle ukradla nové asi půlkilové balení ovesných vloček a já přišla ze záchoda a ona se v těch vločkách rochnila na zemi. :-) Jo a díky moc za návštěvu blogu. Já se u vás inspiruji. :-)

      Vymazat